onsdag 25 april 2007

Fröken Sverie & Olof Palme!

Isabel Lestapier Winqvist

Så var det dags igen för moralkakehagel, jag tror inte många har missat artiklarna i Aftonbladet & Expressen om att Isabel Lestapier kan bli av med sin Fröken Sverige titel för sin bild i FHM förra året (tagen av mig)! Jag vet inte riktigt i vilken ända jag ska börja, men min innersta kännsla tycker att det är totalt löjligt att det inte ens är värt att kommentera, det är självklarheter för vissa men tydligen inte för andra. Jag orkar inte ens renskriva min text idag för det är så låg nivå.

WEBB-TV: med Isabel Lestapier Winqvist
hd.se/webb-tv/2007/04/27/froeken-sverige-om-braaket-kring/

Valfrihet är viktigt, men är det bara ett ord?
Sverige är ett land som jag förknippar med frihet än så länge, det är 2007 men man skulle kunna tro det är 1907 eller tidigare, vi kan rösta som vi vill, säga vad vi vill, men vi kan inte klä oss riktigt som vi vill, eller jo det kan vi, bara du inte är tjej och fotas i bikini, då har du genast blivit något dåligt!

Mode eller glamour, eller både och?
Jag tillhör den kategorin som gillar både mode och glamour, jag skulle aldrig få för mig att säga det ena är bättre eller sämre än det andra, även om jag kan föredra det ena mer än det andra, det är en smaksak. Däremot kan jag ha olika perioder där jag föredrar det ena mer än det andra, ungefär som med musik. Ibland vill jag lyssna på Hård Rock och nästa dag pop! Jag förstår inte dom som måste tycka det ena är bättre än det andra eller tom dömma ut något.

Det ärven precis som med färg, alla har sin favoritfärger, men man kan inte utesluta en färg ur spectrumet, eller bara tillåta någons specialla favorit. Hur skulle det se ut om alla hus vore målade gröna eller blåa? Mångfald är viktigt.

Förebilder och ideal, vilka riktlinjer?
Jag undrar lite hur juryn i Fröken Sverige resonerar, om en modell inte får plåtas i bikni, så höjer iallafall jag på ögonbrynen, även om det råkat vara i tidningen FHM. Vilka ska våra unga tjejer ha som idial, de pinnsmala modellerna i modebranchen som är minst 174cm långa och väger 50kg? Det kanske resulterar i att korta tjejer lägger sig i sträckbänken istället, vem vet?

Hur många i modebranchen har inte ätstörningar eller tar droger eller andra piller för att hålla vikt eller självfördtroende på plats eller för att smälta in i en viss krets? Se alla dessa sminktips och vilka kläder som ska vara rätt just nu, stackars små tjejer som tror att de inte är accepterade om de inte har just dessa kläder som är mode just nu! Är det inte branchen som vill tjäna pengar på de unga stackarna som inte vet bättre att de redan är accepterade och älskade redan som de är. Är de rädda att de ska tappa modeller till en annan branch och få konkurrens? Är det pengarna som styr? Modebranchen har ju extremt mycke mer pengar än glamourbranchen, men hur hade det sett ut om det vore tvärtom?

Är det modellerna i modebranchen som är rädda för att få konkurrens av en annan typ av modeller eller vad är det? Handlar det bara om feminister som inte klarar av snygga tjejer osv...
Är det inte sundare att en helt vanlig tjej som utan krav på att vara 174 och väga 50kg att få chansen att synas även hon utan att jorden ska gå under?

Det finns naturligtvis argument på bägge sidor som jag skulle kunna bolla fram och tillbaka i all oändlighet, men det liknar ju rena hönsgården. Jag ställer mig frågan: vad måste eller får en fröken sverige uppfylla, får hon äta kött, får hon röka, får hon köra bil , får hon bära päls, eller jobba på exempelvis bofors, får hon ha haft sex utanför äktenskapet, eller får hon gå på stureplan i extremt uringade klänningar och höga klackar med kort kjol, listan kan göras lång. Får hon göra nånting exempelvis gå i en bikini på en badstrand? Det är ju så samhället ser ut för tusan i övrigt! Försök hitta någon som inte missar på någon punkt!

Tänk om vi skulle ta och granska juryn, vad skulle vi hitta då. På första plats har vi Panos själv som plåtar modeller i bikini, visserligen tar han det med en klackspark. Förra året hade Bingo Rimer hand om tävlingen, med flera glamourmodeller. Och nu ska man hatta tillbaka igen och vara emot glamourmodeller! Det är ungefär lika trovärdigt som om Folkpartiet i nästa val skulle gå till val på att nu ska vi ta tag i fifflandet och moralen... Det blir bara två fingrar i halsen och det hela blir ett skämt, ingen orkar bry sig eller ta något på allvar, det blir just bara pinsamt för de som själva försöker ta sig på allvar med de förutsättningarna. Ett tips till fröken sverige juryn, slappna av kasta inte sten i glashus! Det har redan blivit en ankdam av det hela och hur pass bra är juryn på att granska deltagarna? Tur att de inte är politiker för då hade de fått avgå allihop! Det är nästan som Isabel har begått ett brott för vissa, vart finns objektiviteten och logiken?

I andra länder är det helt natruligt med bikinibilder

Danska extrabladet (obs naket)
web.ekstrabladet.dk/VisArtikel.iasp?TemplateID=570

Engelska The Sun (Page3)
http://www.thesun.co.uk/ , http://www.page3.com/

Olof Palme om fördomar
Och tillsist, vad har Olof Palme med detta att göra? Ta en titt på följande klipp som handlar om demokrati, fördomar och respekt. Olof Palme om fördomar

Relaterade länkar

Här är bilden som kan fälla Fröken Sverige
Arrangören: Jag tycker inte det är så allvarligt
Bilden som kan få Fröken Sverige diskad
Panos bilder på kändisar stulna

Jag tycker det hela påminner exakt om Tone affären med TV4
http://www.aftonbladet.se/vss/lasarbladet/story/0,2789,846171,00.html

Kort om bilden.
Bilden på Isabel tog jag för ca ett år sen i min studio, då existerade inte ens Fröken Sverige tävlingen, så hur skulle jag och Isabel kunnat förutse att hon ett år senare skulle medverka i Fröken Sverige och vinna? Jag tycker det är rätt tokigt av juryn att döma ut henne om det skulle bli så med tanke på omständigheterna runt fröken sverige tävlingen. Det hade varit skillnad om Isabel ställt upp i FHM efter sin titel, då hade det varit en annan femma, regler är regler. Men jag tycker inte det är rätt att Isabel ska lastas för något hon gjort endast en gång av ren tillfällighet och sedan lastas med detta för all framtid. Det vore väl hårt, så får det bara inte gå till.
Det var dessutom jag som frågade henne lite blygsamt om hon ville vara med i FHM när vi gjorde plåtningen, det skulle väl vara en kul grej som inte var så märkvärdigt. Dessutom har Isabel inte gjort några ingrepp på kroppen, så då faller ju även argumenten för att det bara är tjejer med silikon som ställer upp i tiningar som fhm, hon blir ju på såvis förebild med att ha en kropp utan ingrepp. Det visar även att FHM har modeller som inte har gjort ingrepp och att modeller inte måste vara jättekurviga.

Risken är även att juryn skjuter sig själva i foten om de skulle diska Isabel. Vi minns hur det gick för TV4 när de predikade rätt och fel enligt TV4, folket stod på Tones sida och TV4 fick bad will. Tror inte Fröken Sverige har råd med liknande i nuläget.

Det handlar bara som sagt om en bikinibild och en text, se mer på FHM:s sida. Jag tror de flesta tar detta med en klackspark, det finns värre saker här i världen att bekymmra sig för. Och jag tror knappast Isabel kommer medverka i liknande sammanhang om hon får behålla sin titel. Men skulle hon diskas så vet jag iallafall flera tidningar som kommer villja göra omslag med henne, tro mig :)

http://www.fhm.se/article/3895

Ta gärna en titt i Cosmopolitan, och titta på omslaget, skulle det inte lika bra kunnat vara ett omslag i FHM?
http://www.cosmopolitan.se/kultur/default.asp?kategoriID=6

Gäsp! Zzzz

Får behålla titeln
Nu en vecka senare så har det blivit klart att Isabel får behålla sin titel, så det är bara att grattulera! Men det skrevs det minsann inget om, det säger det mesta om media!

hd.se/noje/2007/04/27/bikini-aer-okej-foer-froeken

http://www.frokensverige.se/

Etiketter: , , ,

1 Comments:

Blogger Marcus Friberg said...

Hej Tony,

kritiken är tudelad: dels har Lestapier vikt ut sig - vilket strider mot principerna i Nya Fröken Sverige - och dels har hon undanhållit fotograferingen och naivt nog inte trott att detta skulle komma fram.

Det finns fler punkter, som du finner på min blogg, som påpekar på halvsanningar och rena lögner som format Isabel Lestapier Winqvists kandidatur.

Det är inte utviket i sig - utan att hon undanhållit det för tävlingsledningen som är den stora kritiken.

Tack för ordet,
Marcus Friberg

Helsingborgsbloggen: blogg.aftonbladet.se/10226

9:26 fm  

Skicka en kommentar

<< Home