tisdag 7 februari 2012

Förväntningar inför Windows 8Windows 8 flipp eller flopp?
Så ar det dags igen, i höst läpper Microsoft Windows 8 och vad kan man förvänta sig eller hoppas på har hänt sedan Windows 7?

Själv kör jag Windows 7 Ultimate 64-bit sedan snart ett år och det har rullat på som en pansarvagn utan några som helst krångligheter eller irriterande designmissar i operativsystemet.

Ingen Start knapp
Men idag läste jag att Windows 8 kommer sakna den klassiska Start knappen/menyn som alla Windows användare lärt sig att använda i sömnen. Men nu ska den alltså bort! Jag vet inte vem det är på Microsoft som lyckas få igenom så radikala grepp inför en lansering av ett nytt os. Det kommer inte bli poppis bland användarna!

Styrkan i Windows 8
Jag sitter och funderar på vilka "måste ha" saker Windows 8 kommer ha som inte finns i Windows 7 och vad säljargumenten är för att privatpersoner och företag ska uppgradera. Troligtvis så är inte strategin att försöka övertyga Windows 7 användarna att uppgradera, utan den grupp som fortfarande sitter kvar med XP eller Vista. Det lilla jag snappat upp om Wndows 8 är att Windows blir mer anpassat för tryckskärmar och mer anpassat till molnet, det som i begynnelsen gick under begreppet .NET

PC försäljningen har dalat en aning senaste åren och det beror förstås på alla smartphones, små netbooks och liknande plattformar som gör att den breda massan kan komma åt enklare saker som facebook och mail, än att göra allt från en stationär traditionell pc. Sen så måste ju Windows 8 kunna möta just alla nya bärbara datorer som har pekskärmar. Och det är väl just på bärbara datorer som Win 8 kommer till sin rätt.

Förväntingar
Saker jag hade förväntat mig att Microsoft kunde förfinat från Windows 7 är DX 12, ytterligare säkrare kod, en ny Internet Explorer samt lägga stor vikt med ett stort utbud av nya drivrutiner samt lägga krut på att finputsa redan integrerade program i Windows (som jag inte tycker är lika snyggt designade som på motsvarande i Mac OS). Jag skulle önska mig en finputsning helt enkelt av det befintliga Windows 7 utan några radikala ändringar i gränsnittet. Helst hade jag sett Metro som ett sekundärt gränsnitt i Win 8 och att MS behöll start knappen. Varför bryta ett vinnande koncept, när användarna är relativt nöjda generellt med Win 7 så varför göra en så radikal ändring med Windows 8? Det är ju verkligen att gå in på okända marker och äventyra marknadsandelar.

- Windows 8 ett första test
- Startknappen försvinner i Windows 8
- Inbyggd molndisk i Windows 8
- Allt du behöver veta om Windows 8
- Microsoft bekräftar ny logotyp till Windows
- Microsofts presentation av Windows 8
- Första testet: Så bra är Windows 8
- Windows 8 - sju saker som förstör upplevelsen
- Video av Windows 8 på Youtube
- Windows 8 Metro förvirrar för "vanliga" användare
- Här laddar du ner Windows 8 consumer preview
- Surfplattor säljer bättre än stationära datorer

Etiketter: , ,