lördag 1 mars 2008

Nothing sucks like an Electrolux!

Electrolux självgående dammsugare Trilobite från 2001. Den navigerar sig fram med hjälp av ultraljud och arbetar sedan helt på egen hand. Trilobite laddar sig även automatiskt när det behövs och stänger sedan av sig när dammsugningen är klar.

(Tänk om du kunde dammsugaren med musen)

Framtidens trådlösa maskiner
Det här får mig genast att fundera på hur dagens dammsugare skulle kunna se ut med dagens trådlösa nätverk. Tänk om man kunde montera upp en webbkamera i toppen av rummet eller eventuellt direkt på själva dammsugaren själv, och sedan styra dammsugaren från sin dator!

Gör tekniken smartare
Då skulle man i princip kunna dammsuga sitt hem från hängmattan på landet medans man exempelvis lyssnade på radio. Man skulle även kunna programmera in dammsugarens åkbanor med hjälp av ett enkelt datorprogram där man ritade ut vilka sträckor dammsugaren skulle åka samt att dammsugaren memorerade banan. Man skulle då kunna låta dammsugaren bara köra vissa snabba rutter dagligen och och suga dammråttorna som sammlas i vissa hörn oftare och effektivare med ett snabbvarv per dag några minuter, helt automagiskt!

Framtidens förarlösa maskiner
Detta får mig även att fundera på varför inte även böndernas traktorer utrustas med samma teknik, så slipper de sitta på trakton i tid och otid för att plöja en åker, en bonde skulle exempelvis kunna sitta på Bahamas och skörda sin åker från sandstranden med hjälp av en dator, bara det fanns en internetuppkoppling. Traktorer borde förresten vara drivna med elmotorer idag med tanke på att de sällan åker några längre sträckor, de skulle lätt kunnas laddas upp under natten för en ny tur dagen efter. Kanske något för de innovativa företagen att fundera över?


En traktor i Bjuv, i bakrundern söderåsen, Foto: Tony Kollberg

Hejja det trådlösa samhället!

Här är en annan smart maskin.
http://www.youtube.com/watch?v=jREW1cPB45Q

Etiketter: