onsdag 12 mars 2008

Windows Vista bättre än XP för miljön?

Ett pressmeddelande jag fick från Microsoft idag (2008-03-12)

En miljon Windows Vista i drift i Sverige sparar miljoner i elkostnader


Sedan operativsystemet Windows Vista lanserades den 30 januari 2007 har det sålts över en miljon datorer med Windows Vista i Sverige. Enligt en undersökning utförd av PC Pro Labs i Storbritannien är Windows Vista mer energisnålt än Windows XP. En miljon pc med Windows Vista istället för Windows XP innebär en energibesparing motsvarande 2,2 miljoner kilo koldioxid och 400 miljoner kronor i sänkta elkostnader per år.

Den 30 januari 2007 lanserades operativsystemet Windows Vista för svenska konsumenter. Sedan dess har det sålts över 600 000 nya datorer till konsumenter med Windows Vista förinstallerat samt ytterligare över 450 000 till småföretag med upp till 50 anställda.

Det ger över en miljon sålda licenser av Windows Vista bara mot konsument och småföretag. Först och främst ersätter licenserna gamla datorer med Windows XP. Det brittiska undersökningsföretaget PC Pro Labs har för Microsofts räkning utfört en studie på hur mycket el en dator förbrukar när en normalanvändare brukar den.

– Syftet med att kontrollera hur mycket elektricitet en dator förbrukar är att visa på att valet av operativsystem gör skillnad när det gäller miljöpåverkan. Windows Vista sparar el jämfört med Windows XP, säger Michael Bohlin, produktmarknadschef för Windows Vista på Microsoft AB.

PC Pro Labs jämförde tre olika datorer från HP med olika specifikationer och lät dem köra Windows XP och Windows Vista. Datorernas elförbrukning uppmättes dels under arbete och dels under vila. 40 procent av arbetsdagen är datorn inaktiv, 30 procent ägnas åt lätta saker som att arbeta i Microsoft Word medan resterande 30 procent ägnas åt mer krävande saker som att spela mp3-filer eller hantera video. Man undersökte också om det nya användargränssnittet Aero i Windows Vista gjorde någon skillnad för elförbrukningen, men man hittade inga skillnader där.

Att utföra samma uppgift i Windows XP och Windows Vista drar oftast lika mycket elektricitet. Där skillnaden främst låg var när datorerna var inaktiva och gick i viloläge. Där gör det nya viloläget i Windows Vista stor skillnad.

– Grundinställningen i Windows Vista är att datorn går ner i sleep-läge efter en timmes inaktivitet och det är en klar förbättring jämfört med Windows XP. Datorn drar mindre el i sleep-läget jämfört med standby-läget i Windows XP och går betydligt snabbare att få igång igen jämfört med hibernate-läget i Windows XP. Dessutom är det enklare att hitta de olika strömsparlägena i Windows Vista jämfört med Windows XP, säger Michael Bohlin.

För företag som använder Group Policy för att konfigurera datorer i ett nätverk, finns det nära dubbelt så många inställningar att göra i Windows Vista jämfört med Windows XP. När det gäller att spara ström går det att ställa in när datorn ska gå in i sleep-läge, när bildskärmen ska stängas av, när hårddisken ska gå ner i viloläge och en hel mängd andra inställningar.

Enligt PC Pro Labs blev skillnaden under ett års jämförelse mellan Windows XP och Windows Vista betydande. Nedan följer en lista på de tre olika datorerna och deras strömförbrukning, uppskattade driftskostnader samt uppskattat utsläpp av koldioxid.

Strömförbrukning:
En lågspecad, modern PC drar: 428 kWh om året med XP, 164 med Vista.
En tre år gammal PC drar: 643 kWh om året med med XP, 213 med Vista.
En högspecad, modern PC drar: 737 kWh om året med XP, 222 med Vista.

Kostnad
En kostnad 76,73 öre per kWh (Fortums pris) ger en kostnad på
En lågspecad, modern PC kostar: 329 kronor om året i elräkning med XP, 126 med Vista
En tre år gammal PC kostar: 493 kronor om året i elräkning med XP, 163 med Vista
En högspecad, modern PC kostar: 565 kronor om året i elräkning med XP, 170 med Vista


Koldioxid
Ett utsläpp på 5,8 gram koldioxid per producerad kWh (enligt Vattenfall) ger
En lågspecad, modern PC släpper ut: 2,48 kg koldioxid per år med XP, 0,95 med Vista.
En tre år gammal PC släpper ut: 3,73 kg koldioxid per år med XP, 1,23 med Vista.
En högspecad, modern PC släpper ut: 4,27 kg koldioxid per år med XP, 1,29 med Vista.

1 miljon datorer med Vista stället för XP i Sverige ger, om dessa tre exempel är ett tvärsnitt av datorparken i landet, ungefär 2,2 miljoner kg koldioxid och 400 miljoner kronor i elräkning mindre per år.

Slut på pressmeddelandet
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vad ska man då dra för slutsats av detta? Det här va nästan väntat, men alla vill ju göra energibesparingar och byta ut gammla produkter, och det här va nästan ett "roligt" försk att få Windows användare att byta till Vista, men ändå seriöst.

Man kan ju alltid undra vilka hårdvarukomponenter de gått efter, det finns ju tusentals saker man kan göra för miljön när det gäller datorer, för vad ska man räkna in mer? Man kan ju tex jämföra själva förpackningarna som DVD-skivorna säljs i, samt hur mycket koldioxid det tog att producera förpackningarna samt att distribuera ut dem på marknaden, varför inte ladda hem en iso-fil direkt från nätet? Och hur är plasten framtagen till komponenterna i datorn osv...

Det finns mycke kvar att göra för miljön och energibesparande saker för PC, här är några saker jag funderat över en längre tid.

1. Varför har man fortfarande operativsystemet på en hårddisk som roterar nonstop? Varför bygger man inte in själva os på exempelvis ett flashminne liknande compact flash, men med modfierad teknik (hastighet som tex ram-minnen). Det skulle avlasta hårdiskarmens ständiga roterande som är energislukande. De nya SSD diskarna drar väldigt lite ström och de räcker gott och väl för att ha ett os på, så kan man ha de vanliga SATA diskarna separata med andra program, det är av säkerhetsskäl dessutom bättre att separera ett operativsystem från övrig data, samt att man slipper fragmentering i lika stor utsträckning än om all data ligger blandat på samma disk. Skilj os från övrig programdata och partitionera upp systemet.

Välj dessutom en större hårddisk än flera små, hårdiskar kostar inte mycket idag.
Och varför kan man inte manuellt styra hastigheten på varje enskild hårddisk, eller att de går ner i varv? En del hårddiskar har man endast för att lagra och bunkra filer på, i mitt fall har jag bilder eftersom jag jobbar som fotograf, men som det är nu kan jag inte låta hårddisken gå på minimalt varv trots jag bara använder disken då och då.

2. Varför ha roterande delar i datorn som fläktar? I min nya dator valde jag ett grafikkort med passiv kylning just för att sänka ljudnivån till noll, samt för att passivt kylda kort drar mindre ström. Det ger mindre värme i datorlåtan och det behövs färre kylfläktar.

3. Välj rätt processor, idag är det dual core eller quad core som gäller, dual core är den mest energieffektivaste prosessorn idag , en Intel Dual Core på 3.0 Ghz drar ca 65 watt och en Quad Core ca 95 watt.

4. Välj rätt energibolag, jag har precis gått över till ett energibolag som endast levererar el från vindkraft, det gör att jag kan köra min dator dygnet runt utan i princip några utsläpp.

5. Varför inte bygga trådlösa DVD och blu-ray spelare, som man kör externt, så slipper de dra ström när de inte används, de minskar även ljudnivån och vibrationer i datorn.

6. Jobba på distans, använd tekniken fullt ut, fler borde få jobba hemmifrån än att behöva åka fram och tillbaka till arbetsplatser varje dag, det sparar mycke energi och utsläpp.

Etiketter: , , ,