söndag 12 september 2010

Gratis datorer i skolan till alla eleverGaratis datorer i skolan är verklighet
Jag läste nyss i DN att varje elev ska få gratis bärbar dator i skolan, det tycker jag är riktigt bra utveckling. Både alliansen och de rödgröna är för en sådan utveckling.

De stora fördelarna som jag ser det är att datorvanan blir en självklarhet för alla barn redan från start eftersom allt här i samhället ändå är IT-baserat. Dessutom så slipper man trycka böcker som blir omoderna och trasiga inom bara några år, plus att portabiliteten ökar. Elever måste inte alltid vara på plats i skolan att jobba, utan kan även koppla upp sig på skolans serverar och hänga med.

Val av operativsystem
Det enda jag funderar över är valet av operativsystem / plattform. Just nu får eleverna välja mellan Mac och PC. Det står tyvärr inget av vilket operativsystem som körs i artikeln. Själv tycker jag att Linux borde vara ett måste i skolsammanhang, för det är ett operativsystem som är förknippat med högskolor och forskning.

Linux i skolan
Fördelarna är att eleverna får bredare datorvana samt att de inte skitar ner sina datorer med spel och virus lika lätt. Datorn används i så fall mer till vad den ska användas till. Alternativt är att alla datorer är installerade med dualboot , dvs två parallella operativsystem.

Det är viktigt med öppen källkod
Det är lite mystiskt i mina ögon att skolorna bortser just från detta att vissa vill köra Mac och vissa PC, det skapar ju nästan i princip två läger ungefär som religioner och det kan bli främmande att tänka sig det andra alternativet.

Billigare licencer
Därför tycker jag Linux som ett tredje alternativ och gemensam plattform vore vettig samt barn inte helt ska snöa in sig på Mac eller Windows i vuxen världen samt på företag och i hemmen. Det vore väldigt mycket billigare för skolorna och skattebetalarna dessutom med Linux.

Oberoende skola
Det ulitmata vore om staten hade en egen hårdvara för skolorna förinstallerade med Linux. Och att de som ville fick köpa en Windows eller Mac OS licens för egna pengar så slapp skolor och skattebetalarna bli beroende av privata företag och intressen och styra mer som är lämpat för skolor än komerciellt bruk. Typ lite ungefär som med projektet Compis när jag gick i skolan

Etiketter: , , ,

2 Comments:

Anonymous Lasse Holmström said...

Skolor kan enkelt spara genom att använda cloud eller moln operativ i enkla och lätthanterliga läsplattor istället. Idag kostar en platta endast från 2000 kr och uppåt. Flera elever får då tillfälle att medverka inom ramarna för de kostnader som är äskade. Kostnader för skolor kan sträcka sig upp till 12000 kr för de datorer som var och en använder i sitt skolarbete. Med en kostnad på 2000 kr per enhet så får 6 st elever tillgång till datakraft i stället för en elev! Tänk att en sådan fin lösning finns och nu till det allra bästa med cloud computing, de program som finns i cloudet samt cloudoperativet är kostnadsfria!

12:39 em  
Blogger Tony Kollberg said...

Jepp, de kan även köra via Terminal Server, men en cloud lösning är bra.

Det är lite det jag tycker linux borde satsa på och göra det lika enkelt att använda som tex Windows Terminal Server.

Om man hade en myndighet som utvecklade ett renodlat "Cloud" där både pc, mac eller oavsett plattform kunde logga in mot, även från mobiltelefoner eller tv apparater så vore det toppen

Helst borde lektioner kunnas köra remote med så även föräldrar kunde vara med i unervisning och lära sig och se vad eleven lär sig.

Flera flugor i en smäll till låg kostnad + att fler kan lära sig jobba på distans

6:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home