måndag 13 maj 2013

Surfa säkrare mot din internetbankEtt säkert alternativ
Efter senaste tidens nyhetsartiklar om folk som får sina bankkonton länsade pga trojaner så tänkta jag tipsa om några enkla alternativ för att göra bankärenden säkrare på nätet.

Det första tipset är att du skaffar dig en separat dator där du enbart gör bankärenden och inte använder datorn för allmänt bruk, dvs surfar på osäkra sidor eller laddar ner program och installerar program som du inte litar på till 100% Ha alltid en dedikerad dator för viktiga saker som är helt ren och som du ständigt har uppdaterad med Windows update och antivirusprogram. Det finns idag väldigt billiga bärbara datorer med Windows 8 för under 4000 kr. Det kan vara en idé att investera i en extra dator som alltid till 100% är helt ren om något oväntat skulle hända med din befintliga arbetsdator, så vet du att du alltid kan komma ut på nätet snabbt igen.

Surfa disciplinerat
Har man tex www.swedbank.se som startsida och inte surfar någon annan stans så ska det mycket till att misslyckas med säkerheten, det enda som krävs är disciplin att inte tumma på detta.

Ibland önskar jag att Microsoft hade ett "drive in center" dit vanliga användare kunde lämna in sina datorer och få dem installerade med 100% certifierade programvaror utan lull lull för att ha en helt rena system som grund för de som inte är så hemma på datorer för en billig penning.

Tips nummer två är att du installerar Virtual Box (som är helt gratis) och därefter installerar tex Mint Linux som virtuellt gäst OS i ditt befintliga system. Fördelen med det är att ifall du skulle få in skadlig kod i tex ditt Windows så påverkar inte det den virtuella maskinen, särskilt inte om det är ett annat OS du installerat som gästsystem. Det bästa tipset är att du alltid har Virtalbox installerat och har ett gäst os installerat som du kan ladda ner saker och testa i denna session så gör det inget om du skulle kladda ner operativsystemet och det lätt går att radera hela gästinstallationen och lägga tillbaka orginalfilen på några sekunder och allt är precis som nyinstallerat och fräscht igen.