torsdag 9 mars 2006

Poliser i turban!?

Läste just på Aftonbladet att Svenska poliser från och med nu fått ok på att bära turban! Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om detta? Det är väl fint med ett mångkulturellt samhälle, men det ska bli kul att se Svenska poliser i turban på exempelvis en fotbollsmatch med huliganer!

Provocerande?
Frågan är vilka som kommer provocera mest. Det skulle vara riktigt kul att se Svenska poliser alla möjliga huvudbonader under dessa omständigheter. Tänk en hel poliskår i både vikinga-hjälmar, turbanser, kippor, stjärngosse strutar, tomte luvvor osv. Det ger nog ett riktigt respekt-ingivande intryck (ironi). Sannerligen ett ögonblick för betraktaren. Jag undrar även vad pressfotograferna kommer rikta sin uppmärksamhet mest på, evenemangen eller poliserna?

Respekt & syfte
Det är inget fel med huvudbonad i sig, all respekt för de som bär turban och andra huvudbonader, men jag trodde att syftet med uniform var att neutralisera tro, kultur eller annan politisk tillhörighet. En ordningsmakt borde nog vara helt neutral för att inte provocera oliktänkande samt ge ett enhetligt intryck. Det kan ju tom hända att det blir inbördes spänningar mellan poliser med olika tro i dessa former, precis på samma vis som det blir mellan politsier eller religösa grupper.

Trovärdighet?
Tänk en exempelvis utländsk turist som blir stoppad av en svensk polis i någon huvudbonad. Vad ska denne tro? Att det är ett fyllo utklätt till polis på väg till maskerad eller annat? Det kan sluta hur som helst! Hur vet man dessutom om det är en riktig polis eller bara en skojjare eller bedragare? Det här kommer nog ställa till en hel del med trovärdigheten framöver är jag rädd.

Slutsats
Svenska polisen kommer nog bli stort intresse för utländska turister samt satir-utövare framöver. Det är väl lika bra polisen säljer ut sina kontorslokaler och flyttar in i cirkustält på en gång! :)

Nej Tack!
Låt oss slippa denna cirkus av "onödig välvilja" i demokratins namn även om det hade varit kul att se ett nytt inslag i poliskåren. Vi ser ändå alla kulturer i samhället dagligen i det civila. Vad blir nästa steg annars? Svenska militärer i olika huvudbonader även? Någon ordning måste det vara! Det blir nog bara värre även om tanken var god från början. Det är bra som det är.

Läs hela artikeln i Aftonbladet

Etiketter: