onsdag 24 januari 2007

Lunarstorm föredöme på energi & miljö

Jag läste nyss på IDG om att Lunarstorm tänker satsa på Vindkraft för att driva sin serverhall.

Eget vindkraftverk ska få ner Lunarstorms elpriser

Jag kan inte säga annat än att det är jättebra. Datorindustrin och miljön är viktig, idag och i framtiden så kommer dessutom antalet datorer bara att öka samt användarna, och mer el behövs, om inte annat så vore det super om man kan byta ut Atomkraft (kärnkraft) till Vindkraft.

Gammal teknik?
Något som jag tycker de stora jättarna i IT-branchen borde satsa mer på är ny teknik, särskilt på PC-sidan. Ta tillexempel en vanlig PC. Idag består en dator oftast ev en hårddisk med roterande skiva som utvecklar både värme och buller. Samma sak med CPU:n som måste kylas ordentligt med fläkt!

Ny teknik finns
Idag finns tekniken redan här med andra lösningar som inte drar lika mycke energi samt buller. Ta tex Compact Flash korten som finns till digitalkameror. Idag skulle dessa lätt kunna ersätta hårddisken för att ta ett exempel. Det skulle bli snabbare accesstider att läsa och skriva data, dessutom ljudlöst. Just nu finns det inga färdiga Compakt Flash kort i de volymer som hårddiskar och datamänger, men man skulle iallafall kunna lägga ett Operativsystem som Windows på ett Flash-kort, där endast operatvisystemet fanns och sekundäret ha kvar hårddisken för att lagra övriga program och filer på. Eftersom operativsystemet inte blandas med användarens filer så skulle det inte bli så mycke läsande på en hårddisk för att komma åt vissa filer som Windows hela tiden behöver. Det skulle spara massa energi och mycke trassel dessutom för användarna.

Operativsystem på Flash kort
Visst vore det underbart om man kunde köra Windows direkt från ett separat Flaskort! Jag tror det skulle spara massaor av strul för "okunniga" användare, särskilt på säkerhetsområdet, eftersom om OS låg på Flash-kort, så skulle det inte tillåtas att filer skrevs till kortet på samma vis som när alla systemfiler och användarens filer ligger på samma enhet som nu huller om buller. Detta skulle separeras till två separata fysiska skickt dvs OS och användarens egna filer och program ligger utanför OS. Tänk om man kunde få bort ett OS från en ATA-disk eller SCSI disk till Flashkort istället. Vilka accesstider vi skulle få samt stabilare & säkrare system. Det skulle bli som att slå på TV:n, allt skulle bara finnas där så fort man satte på strömknappen!

Fragmentering av användarens filer skulle bli bättre även med ett sådant upplägg samt lättare att sortera eller felsöka. Om det blir det miska fel i ett OS som det är nu så är risken stor att det drar med sig massa annat i fallet. Med separat enheht för OS så skulle inte ett OS alls gå ner på samma vis som idag. BIOS och många andra funktioner i en dator ligger ju på separata chip i en dator så varför ska inte ett OS hållas separat? Det är riktigt galet att os fortfarande ligger på en hårddisk som det är nu! Välkommen till 2007 Bill Gates (DOS-mannen)! Det finns nog en hel del att göra tills nästa Windows och givetvis för andra OS med som Linux och Mac OS...

CPU & Tomtebloss
Även CPU (processorn i datorn) borde kunnas byggas om en del, varför inte sänka MHz en en del och ha exempelvis flera paralella CPU med kylflänsar som kyler istället? Även grafikkorten idag måste kylas med fläktar samt dator-chassiet. Bärbara datorer har tex ingen CPU fläkt på sjäva CPU:n, så visste borde det gå! Här tror jag AMD och Intel borde fundera en del. Skulle en CPU-fläkt lägga av i de Megahertz frekvenser processorerna är uppe på idag, skulle CPU:n brinna som ett tomtebloss inom några sekunder!

Bara min dator har fyra fläktar i sig, det är helt otroligt vilken stenålder! Nä det är nog dags för datorindustrin att ta tag i de här bitarna, det är nästan pinsamt illa vilken stenålder utvecklarna står kvar i.

Såhär ser det ut i min dator

1. Cpu på 3.2GHz inkl fläkt, blir ca 40 - 60 grader varm!
2. Grafikkort inkl fläkt, ca 50 grader
3. Tre hårddiskar som roterar 7200 varv/minut, ca 42 grader vardera.
4. Poweraggregat ca 350 watt, fläkten snurrar ca 2500 var / minut
5. Chassie fläkt

Jag undrar hur det skulle se ut om jag hade ett Compact Flash kort som inte hade några roterande delar istället, vilka energibesparingar det skulle göra! Över 90% av alla datorer i hem och kontor är PC, så det skulle bli gigantiska energibesparingar i det stora hela!

Vad händer i framtiden?
Vi får se vad som händer i framtiden. Det skulle vara extremt skönt med ljudlösa datorer med förfinad och optimerad teknik. Drömmen vore ju en energisnål dator som är knäpptyst utan roterande delar. Min önskan vore att Microsoft, Intel & AMD samt några moderkortstillverkare satte sig och resonerade runt detta och designade om datorerna. Apple tycker jag har kommit en bra bit på vägen när det gäller dator design, så varför ska inte PC gå samma väg som har majoriteten av användarna?

Länkar:
Operativsystem , CPU
EVEREST Home Edition 2.20 - Ett program som ger dig god översikt över din dator.

Etiketter: ,