lördag 27 mars 2010

Mitt bidrag till Earth Hour


Klicka på bilden för större bild så ser ni min elräkning på 17 kr inkl!

Några tankar om Earth Hour
Ikväll är det Earth Hour och jag läste nyss i Per Ankersjös blogg där han tyckte att vi alla borde göra något än bara släcka lyset vilket jag helt håller med om. Mitt lilla strå till stacken för att "fira" Earth Hour är att jag ikväll byter ut min sista glödlampa, en 60 wattslampa mot en 9 watts lågenergilampa.

Små detaljer avgör
Häromdagen köpte jag även ett extremt energisnålt grafikkort som jag bloggade om här. Och redan tidigare för några månader köpte jag min första SSD disk som även den drar väldigt lite energi. Det är de små detaljerna som gör det.

Låg elräkning och stora besparingar
En del som följt mig på facebook har kanske sett vilka låga elräkningar jag har, de brukar ligga under 20 kr (inkl) i månaden just nu trots elpriserna rasat i höjden! Tänk om alla företag och hem skulle lägga mer "energi" på att byta ut gamal teknik mot nyare och smartare, då skulle vi säkert klara oss med minst en eller två kärnreaktor mindre och få mer pengar över i plånboken.

Det enda jag har kvar att göra är att byta till ett vindkraftbolag just nu vilket jag skäms över att jag inte gjort än! Men tänk även om ett företag med tex 500 anställda skulle energieffektivisera vilka besparingar de skulle kunna göra!

Tävla i energi är en sport
Mina föräldrar brukar alltid säga att de tävlar i kärlek, dvs vem som kan göra mest gott mot den andre, men jag har även vägt in miljön efter deras exempel genom att tävla i energi besparande åtgärder som både är bra för miljön och plånboken. Min senaste elräkning låg endast på 17 kr inkl moms, är det någon som känner för att ta sig utmana mig? Go ahead! :)

It’s Now Or Never
Världen blir inte bättre än vad man själv gör den till. Det hjälper inte bara att snacka om miljö utan att praktiskt göra något. Ha aldrig fördomar om andras fördomar att inte någon annan ska göra fixa allt utan ta första steget själv och bli ett föredömme! Gör det som är rätt!

Några enkla tips
Jag började lägga tid för cirka två år sedan när det gäller att byta ut gamla prylar mot energi smartare prylar. Jag lusläser på nätet mellan olika produkter och jämför energiförbrukningen på dessa.

Tips 1 är att byta ut alla glödlampor mot lågenergilampor (om du inte redan gjort det), det gjorde jag iallafall och jisses vilken skillad det blev på elräkningen efter den åtgärden. Jag kommer så småningom byta ut dem till LED lampor.

Tips 2 blev att jag köpte en elmätare till väggutaget för att se hur många watt min dator drog. När jag började mäta såg låg förbrukningen närmare 400 watt med all kringutrusting påslagen.

Idag har jag pressat ner alla komponenter till att dra 220 watt vid max belastning (tex spel) och dessutom med fler prylar inkopplade än tidigare. Jag har tex en 24" skärm och sex hårddiskar i min nuvarande konfiguration. Vid normal användning (tex surfande) drar allt runt 120 watt.

Tips 3 Jag har investerat i timers till flera vägguttag som gör att tex inga laddare ska dra onödig ström. Förra året bytte jag ut min kaffebryggare som visade sig dra över 1400 watt i timmen som dessutom inte hade någon timerfunktion inbyggd. Idag har jag en kaffebryggare som endast drar 800 watt som slår av sig själv efter två timmar.

Tips 4 är att investera i dimmrar och grenuttag med on/off knapp. Det finns flera prylar jag har som inte går att stänga av helt och hållet utan står i standbyläge. Min trådlösa router och modem står tex på dygnet runt. Men varje gång jag åker bort ett par dagar så är det rätt skönt att bara trycka på en knapp så är allt till 100% avslaget. Mitt modem och trådlösa router visar sig dra 60 watt i timmen, det är ju en onödig kostnad när man inte använder sin dator.

Etiketter: , , ,