onsdag 16 december 2009

Internet Explorer och EUIdag så slöt Eu fred med Microsoft läste jag i DN. Jag tycker det är mycket märkligt att EU kan gå in och peta i Microsofts operativsystem bara för att Windows är det dominerande operativsystemet. Problemet ligger ju inte i själva Internet Explorer i sig utan att alla datorer är förinstallerade med Windows direkt i affären. Jag tycker EU borde lägga mer krut på den punkten istället för att se till att konkurrensen mellan operativsystem blev bättre och fler aktörer fanns på pc-marknaden.

Hur blir det med säkerheten?
Att ta bort Internet Explorer ur Windows kan äventyra en hel del, särskilt om Microsoft tvingas lägga in andra webbläsare som förval. Hur blir det med säkerheten exempelvis när någon av de andra webbläsarna har säkerhetsluckor? Microsoft kan ju knappast supporta de övriga webbläsarnas säkerhetsproblem. Andra faktorer som kan påverka är stabiliteten. Vem ska ta ansvar för om en webbläsare släppt in skadlig kod exemeplvis? Microsoft kan drabbas av dåligt rykte på grund av att andra aktörer inte sköter sitt.

Jag tycker Microsoft ska få ha Internet Explorer inbäddat i operativsystemet som det är nu.

Det är konstigt att EU kan tvinga Microsoft att göra reklam för andra produkter eller bygga in dem i sin egen produkt bara för de övriga inte har något eget operativsystem. Tänk om Mac OS X skulle tvingas ha Internet Explorer istället för Safari med vid installationen, eller i Lunuxdistributioner där Firefox är den dominerande webbläsaren och till sist Google Chrome som redan börjat plocka andelar från Safari. Tänk om EU skulle ställa samma krav på Googles sökmotor som ofta är förvald som sökmotor i Firefox?

Relaterade nyheter
- Inget Explorer-tvång för Windows i EU
- EU lägger ned åtal mot Microsoft

Etiketter: ,