onsdag 3 juni 2009

Bättre övervakning av flygplanOlyckan med Air France Flight 447
Som alla säkert redan läst så har det Franska passagerarflygplanet AF447 störtat i Atlanten. Vad som orsakat olyckan är ännu inte känt när jag bloggar om detta, men det var kraftigt oväder när olyckan skedde.

Haveriorsak
Det som är konstigt är att ingen nödsignal skickats iväg innan kontakten bröts med flygplanet, vilket det borde eftersom flygplanstypen är väldigt modern. Nu pågår sökandet efter den sk svarta lådan och det måste vara ett helvete att hitta den någonstans ute i havet på troligtvis flera tusen meters djup. Det har ju spekulerats i att planet sprängts i bitar vilket kan vara troligt eftersom planet blivit bombhotat tidigare. Men jag tror det är kraftigt oväder och turbulens som orsakat olyckan.

Trådlös övervakning
En sak som jag undrar över är varför inte dessa svarta lådor skickar iväg all information i realtid till databaser hos flygbolagen om vad som händer i planet så all data finns lagrad direkt om något skulle hända med all information som händer i planet samt kordinater med ljud och bild. Tekniskt så är det ju hur lätt som helst att införa.

Bevakning med ljud och bild
Övervakningskamror borde finnas monterade på alla flygplan för att kunna ha översikt över säkerheten. Det skulle ju vara bra om det exempelvis fanns en kamera monterad i stjärtfenan riktad fram över planet och kameror som är riktade mot motorerna samt i cocpit så kan man väldigt snabbt se vad som händer om olyckan skulle vara framme.

Relaterade länkar
- Svårt att hitta "svarta lådan"
- Passagerarplan försvunnet över Atlanten
- Planets sista meddelanden
- Landssorg efter flygkraschen
- Identifiering av omkomna inleds

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

varfor inte:)

7:21 em  

Skicka en kommentar

<< Home