torsdag 14 oktober 2010

Google Chrome OS ett ParadigmskifteWindows får en ny utmanare
Släppet för Google Chrome OS börjar närma sig och kommer nog sätta Windows på prov, iallafall på sikt! För Netbooks så tror jag Chrome OS kommer vara ett starkt alternativ så länge man bara vill surfa, läsa e-mail och köra enklare kontors program!

Optemirat för Internet
Chrome OS är inte längre ett hårdvarubaserat Operativsystem som Windows som kräver massor av olika drivrutiner och uppdateringar. Chrome OS blir nästan som en TV/Radio eller mobiltelefon direktkopplad mot Internet och där allt strömmas. Inga data lagras lokalt på någon hårddisk. Det här är första steget mot den optimerade surf datorn.

Windows fortfarande bäst för tyngre program
Den enda riktigt stora fördelen med Windows blir fortfarande tunga program och exempelvis spel som kräver mycket hårdvara.Fördelar med Chrome
Några nya fördelar jag ser med Chrome OS är att det inte kommer behöva kräva lika mycket hårdvara som Wimdows behöver. Det behövs i princip bara en enkel processor och lite minne för att kunna hantera Chrome, det gör att tex Netbooks kommer få enormt bra batteri prestanda. Priserna kommer dessutom att rasa eftersom det krävs rätt enkel hårdvara. Det i sin tur kan konkurrera med Windows på tex Netbooks som oftast används som enklare saker. Inget hindrar förstås att Microsoft optimerar Internet Explorer på samma vis som Chrome.

Hårddisk och virus en svunnen tid
Det kommer förmodligen finnas en enklare hårddisk för temporär lagring, men på sikt kommerhårddiskar bli mindre betydelsefulla. Även säkerheten kommer öka just för det inte finns virus som kan infektera filer på en hårddisk på samma vis mer.

Stort steg för Internet TV
Nästa stora marknad som jag tror kommer ha glädje av Chrome OS är alla TV apparater med Internet anslutning, min nya Sony TV har tex Internet-anslutning så jag bla kan surfa på YouTube. Chrome OS kommer nog rätt snabbt leta sig in i alla TV apparater som gör att vi alla får gedigna Surf-TV:s med trådlöst tangentbord hemma i bio soffan! Här tror jag Chrome kommer klamra sig fast väldigt fort!

iPad vs Chrome
I princip fungerar Chrome OS nästan på samma sätt som Apples iPad koncept vilket är en renodlad surf platta, så tekniken finns redan på sätt och vis. Skillnaden mellan Chrome OS och iPad är att själva desktopen (skrivbordet) ”operativsystemet” ligger ute på en server på Internet likande tjänsten icloud där inga filer sparas lokalt på en hårddisk.

Relaterade länkar:
Testa Photoshop via nätet

Etiketter: , , , , , ,