tisdag 22 februari 2011

Men hallå SVT!

Idag kan jag läsa följande utspel av SVT: "Alla ska betala - oavsett teknik". Ibland undrar jag hur det står till där uppe hos ledningen på SVT.

Hur kan man kräva en ny avgift för att SVT själva frivilligt valt att lägga ut deras material på webben? De tar inget extra betalt i nuläget på TV -licensen vad jag vet och de borde isåfall skicka med en PIN kod till alla licensbetalare så man kan gå in där och titta fritt om man betalar tv licens.

Man kan inte lägga upp massa material och sedan komma och kräva i efterhand att alla ska betala för det, särskilt inte om man redan sett programmet på den vanliga TVn.

Dessutom så borde ju isåfall norska internet användare betala licens till SVT eftersom de också kan surfa in på SVT och titta eller vart man än befinner sig i världen!

Och vad säger alla andra TV kanaler som tex TV4 att de inte kan ta betalt via någon obligatorisk avgift som SVT bara för man kan se TV4:s sändningar på webben och i vanlig TV?

SVT lever kvar i monopolets tid, vakna för tusan! Om SVT som sagt själva valt att lägga ut deras material så skicka med en PIN kod på alla fakturor så alla kan logga in och titta på det vi redan betalat för. Man kan inte ta betalt två gånger bara för de lagt ut något på webben! Tänk om alla papperstidningar skulle börja kräva en medielicens där alla var tvingade att betala en licens för tidningar lägger ut material på nätet (bara för de var statliga och fick radiolicensen kopplad till sig
Och vad säger alla andra TV kanaler som tex TV4 att de inte kan ta betalt via någon obligatorisk avgift som SVT bara för man kan se TV4:s sändningar på webben och i vanlig TV?

SVT lever kvar i monopolets tid, vakna för tusan! Om SVT som sagt själva valt att lägga ut deras material så skicka med en PIN kod på alla fakturor så alla kan logga in och titta på det vi redan betalat för. Man kan inte ta betalt två gånger bara för de lagt ut något på webben! Tänk om alla papperstidningar skulle börja kräva en medielicens där alla är tvingade att betala en licens för tidningar lägger ut material på nätet (bara för de var statliga och fick radiolicensen kopplad till sig.

Jag tycker inte man kan göra som SVT där man först ingått ett avtal med SVT att man betalar licens för att man har TV, sedan kommer en teknik som SVT själva inte hittat på, dvs Internet och lägger ut material i efterhand och vill tvinga alla som har dator i Sverige betala licens bara för att man har Internet. Alla som har en dator i detta land kollar dessutom inte på SVT play, och det finns ju även mobiltelefoner, surfplattor.

Det här är inte valfrihet, att man ska tvingas betala för något man kanske inte använder bara för man råkar ha en dator med Internet. Och det sätter andra medier i en sämre konkurrens eftersom de inte kan ta betalt via någon licens som SVT.

SVT borde bli mer marknadsanpassade som tex börja köra reklam mellan filmer (inte mitt i) för att få in mer pengar och samtidigt kunna sänka avgiften på TV-licensen.

Jag tycker man kan ha ett mellanting mellan licens och annonserad finansiering, dvs en kombination. Det skulle kunna öppna för fler kanaler hos SVT om de även hade sponsrade sändningar utöver SVTs två kanaler.

Jag tycker även SVT har det lite förspänt med TV licensen att alla tvingas betala den som har TV oavsett om de tittar på SVT eller inte. Tänk om SVT fick leva på samma villkor som de övriga TV kanalerna. Tänk om alla andra TV kanaler kunde luta sig mot en licens utan att röra ett finger, pengarna strömmar in oavsett hur många tittare de har. Tänk om pengarna på TV licensen skulle fördelas till övriga svenska TV kanalerna, vad skulle SVT säga om det?

Det sjukaste med TV licensen idag är att man måste betala den för att man köpt en TV oavsett om man tittar på SVT eller inte (många köper TV för att endast kunna se på sin hemmabio eller betal tv kanaler, men kanske inte vill titta på SVT), och med det nya förslaget behöver man inte ens äga en TV, det räcker med en dator med Internetuppkoppling för att vara tvingad att betala licens. Tänk om alla andra TV kanaler kunde luta sig tillbaka på ett sådant avtal! Välkommen till den nya världen SVT. Bara för man kan nå Internet med en mobiltelefon, dator så ska man inte vara tvingad att betala licens för att SVT lagt ut sitt material.

Inför PIN kod på era sidor förbövelen SVT!

Etiketter:

2 Comments:

Blogger vitsvan said...

Men det där stämmer ju inte, du kommer inte åt svtplay från utlandet. inte allt material iaf.

10:11 em  
Blogger Tony Kollberg said...

Är du helt säker? Jag har skickat länkar på flera nyhetsklipp och filmer till vänner som är utomlands.

Och om inte, om man nu betalat licens och allt men är utomlands, då ska man väl kunna få se allt på webben oavsett vart man är på planeten. Man får ju inte något inloggningsid på fakturan precis för att kunna komma åt allt på svt.se

Samma sak gäller för sr.se

Tror inte det finns några filter eller blockeringar utanför Sverige, isåfall borde ju sajter som thepiratebay kunna blockeras.

3:30 fm  

Skicka en kommentar

<< Home