fredag 6 april 2007

Ebony And Ivory 2007Det är snart 25 år sedan (2007) Paul McCartney & Stevie Wonder satte sig tillsammans vid pianot och sjöng om Ebony & Ivory (svarta och vita) för att minska spänningar och fördomar. Jag tycker låten passarbra just nu när det är extra spänningar mellan USA & IRAN. Det börjar nästan bli en hetsk stämmning mellan västvärlden och mellanöstern.

Sida vid sida
Det kanske är dags för en reunion för Paul & Stevie, kanske skulle de sköta förhandlingar mellan öst och väst? Det verkar inte som mänskilgheten klarar att leva i fred mer än 50 år innan det blir världskrig igen.

Jag hoppas våran generation inte gör samma misstag som föregående, vi har all kunskap och erfarenhet i världen. Ändå lyckas vi inte bryta fördomar och mönster fullt ut. Vi skulle nå världsfred på en dag om vi alla bara ville och ändrade oss själva idag, varför vänta tills imorgon?

Men det verkar som det är det svåraste är att ändra på sig själv och tro att det är lättare att ändra på andra. Tyvärr tänker ju många lika dant med vissa undantag, ibland lyckas vi komma till insikt och ändrar oss, men bara inte ändringen kommer för sent. Det gäller att ha tro på på bägge sidor.

Den som tycker jag har rätt och de har fel kan ju tycka så, men då kvarstår ju problemet om ingen vill ändra sig eller mötas och det är ju inte speciellt smart. Det är ju då det blir murar och länder och i slutändan krig i värsta fall.

Bli själv ett föredöme - ta första steget
Alla vill vi ha värdsfred, men hur ska vi nå den? Är vi inte bröder och systrar allihop i grund och botten om vi tänker efter trots allt? Hur många vill inse detta? Det är alltid lättare att hata än att älska, men frukten av den tanken blir därefter, så var ett föredöme och gör vad som är rätt.

Respekt - så funkar det!
För att få respekt måste man ge respekt, svårare än så är det inte. Även om vi gör saker annorlunda så måste man vara ett föredöme. Om man inte vill ge respekt så förvänta dig inte att få det, men då har man ett problem och det blir Status Quo (dödläge) eller Moment 22 (rundgång). Är man lösningsorienterad och vill komma frammåt så gäller det att vara vis och ta första steget att ödmjuka sig och inte hävda sin egen ståndpunkt även om man tycker man har rätt. Döm inte, så blir du inte dömd.

Se detta klipp :)

Etiketter: ,