söndag 17 oktober 2010

Förarlösa stridsvagnar för framtidenFörarlösa stridsvagnar i stadsmiljö
Idag så hände det igen, en Svensk stridsvagn åkte på en vägbomb i Afghanistan med dödlig utgång. Jag tycke det är dags att utveckla en helt ny typ av stridsvagn för liknande strider i stadsmiljö.

Idag finns det inga pansarvagnar som är anpassade för krig mot osynliga terrorister där största hotet är vägbomber! Idag är de flesta pansarvagnar designade först och främst att strida mot andra pansarvagnar, men dom har ett väldigt klent skydd underifrån än från sidorna.

Otympliga mot terrorister och vägbomber
Dagens pansarvagnar är rätt klumpiga för strider mot terrorister, det finns inget steg två efter en invasion, där pansarvagnar blir lättare mål för en dold vägbomb med en trådlös sändare än den högst pansarklädda och tekniska pansarvagn som finns.

Färre dödsoffer med trådlös teknik
Det vore på tiden att det utvecklades förarlösa vagnar som kan agera i stadsmiljö som lätt kan styras från en laptop eller bunker någonstans, det finns ju spanings-satteliter som lätt kan spana i ett område med en enkronas precision. Det vore faktiskt ett vettigt kompliment att ha som fas två efter en invasion med konventionella stridsvagnar. I Afghanistan och Irak så har väldigt många stupat just på grund av vägbomber än mot tex motståndarens stridsvagnar eller flygplan.Stadsmiljö i Irak och Afghanistan
En förarlös stridsvagn behöver med andra ord inte vara så kraftigt bepansrad som vanliga stridsvagnar, eftersom det inte finns någon människa i den och smäller det en vägbomb så sprängs den ändå i bitar än om den vore tungt bepansrad, så därför vore det billigast att ta fram vagnar som tål eld från vanliga handeldvapen.

Inget Sci-Fi eller dataspel
Det här kan låta lite Star Wars för den oinvigde men idag finns det redan förarlösa plan, tex RQ-9 Predator och kommande Neuron. Så det vore på tiden att även marktrupper kan få förarlösa enheter. Skulle man utrusta en förarlös stridsvagn med högupplösa videokameror så skulle en förare och skytt som sitter i en gömda i bunker lugnt och stilla kunna pricka en skalbagge på flera hundra meters håll utan att bli stressade av kulor som viner runt i en eldstrid. Har man flera trådlösa enheter som samverkar så kan det bli väldigt stressigt för "terroristerna" däremot.

Och jag säger inte att man ska ta bort vanliga stridsfordon och ersätta helt med förarlösa, man ska ha både och men primärt i en strid borde man sätta in förarlösa vagnar och sekundärt vanliga efter ettområde är säkrat.

Bättre övervakning och beslutsförmåga
En annan fördel med förarlösa stridsfordon är att allt fordonen ser med sina högupplösta HD-kameror är att soldaterna på plats kan styra fordonet från ett skyddat via en laptop plus att även andra beslutsfattare på andra ställen kan se samma saker som soldaterna ser på plats samt de kan ta över styrningen av fordonet och låta flera vara med och ta beslut i en situation än bara soldaterna på plats. som kan vara hårt trängda eller stressade tex under beskjutning och inte kan styra fordonet.

Globala ögon bättre än lokala ögon
Eftersom allt är trådlöst kan alla sekvenser ses och övervakas av tex FN eller berörda politiker, inget kan mörkas efter en situation om vem som öppnat eld först eller om man hade motiv att öppna eld, allt kan i efterhand granskas för analys. Har man flera förarlösa fordon får man ju dessutom flera vinklar av en situation och händelse och det blir lättare att samordna allt om tex en stridsledningcentral ser alla bilderna samtidigt än vad en enskild grupp på plats kan se plus att de även kan se hela scenariot i realtid från en sattelit om man nu även har en sådan.

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vore inte det bästa att aveckla hela krigsindustrin för gott?

"Militärismen är människans enda fiende"
H. Branting

9:18 fm  
Blogger Tony Kollberg said...

Man kan ju alltid önska och hoppas, alla önskar nog samma sak.

Det bästa vore om världen kunde bli en federation och FN hade störst inflytande.

Alla länder borde minska och omfördela sina militära resurser till FN.

Jag kommer blogga om det mer specifikt framöver.

3:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home