söndag 13 maj 2007

Vad har hänt med Eurovision?

Så var det över, årets Eurovision. Mitt intresse för detta evenemang är som jag skrivit tidigare väldigt vagt, men jag tittade med ett halvt öga igår bara för att se hur det skulle gå för The Ark.
Jag hade inte tittat eller följt de övriga ländernas bidrag innan själva finalen så jag hade ingen förkoll på hur de andra låtarna var. Men efter att hunnit tittat på mer än halva sändningen så tyckte jag att The Ark har nog en bra chans att placera sig mellan de fem bästa utan några större problem, som sämst tänkte jag antingen mellan plats åtta eller tio, och som bäst om de har tur etta eller någonstans mellan tredje och femte plats.

Innan jag såg själva Eurovision så tänkte jag att Sverige har ju iallafall inget "flopp bidrag" som man behöver skämmas över som riskerar jumbo platsen, men att det skulle sluta på plats 18 tror jag faktiskt inte ens någon av de mindre ointresserade ens hade kunnat tippa.

Kristian Luuk & Pekka Heino
Kristian Luuk tycker jag verkligen lyfte upp den Svenska melodifestivalen i år, jag tror rätt många har tröttnat på evenemanget senaste tiden. Själv tappade totalt intresset någon gång i början på 90-talet och kan knappt räkna upp mer än hälften av Sveriges bidrag mellan 1990 - 2000! För mig känns det ungefär lika spännande att se melodifestivalen som en keno-dragning från Gotland typ! Och jag tror exakt det är i dessa banor som Kristian Luuk och många andra resonerat och skojjat till det hela och gjort ironi av det hela, för att få den stora skaran att orka se det igen. Hade det inte varit för Kristian Luuk hade jag inte följt någon av deltävlingarna i år.

Däremot håller jag med om att Pekka Heino hade passat bättre som programvärld för Eurovision än Luuk. Mer om det i här Pekka Heino rasar mot Luuk. Det är ju trots allt ett program man ska kunna se med sina föräldrar och för flera generationer.

Vann rätt låt?
Nej, absolut inte, jag tycker vinnarlåten var ett riktigt sömnpiller som jag inte har någon förståelse för hur den ens kunde ha placerat sig på topp fem skiktet. Efter att ha sett alla bidragen så hade jag gjort en lista på tänkbara kandidater som jag tror hade haft en chans.

Mina tänkbara vinnare

Oförutsägbar jury
Efter att poängutdelningen börjat och Sverige inte ens placerade sig bland de fem bästa efter de tre första tre röstningarna så tappade jag helt intresset. Jag undrar om det är något lurt bakom kulisserna denna gång, var detta en signal från förra året när Lordi vann och juryn vill ge en signal att de hellre ger ett mediokert bidrag titeln än att band som Lordi och The Ark eller liknande kan vinna?

Vilket proff eller amatör tyckare som helst kan nog hålla med om att det var en märklig utgång i år. Jag har inget emot att Sverige inte vann eller så, jag hade inte förväntat mig att Sverige skulle vinna, men att det blev plats 18 och med tanke på vilken låt som vann så finns det ingen logik alls. Det var skillnad när Sverige skickade Martin Stenmarck med låten Las Vegas som man kunde förana att det inte skulle bli någon vinnare, men i år vet man inte riktigt vad man ska tro.

Något är märkligt, nästa år kommer jag definitift inte ägna många minuter åt detta.

Med facit i hand
Efter att sett Bosniens vinnarbidrag så tror jag att Tommy Nilssons bidrag hade varit en stark kandidat som vinnare, det totala sömnpillret som jag fortfarande undrar hur han kunde ställa upp med, vilket som var sämt kan man nästan kasta tärning om.

Hade jag fått bestämma vad Sverige skulle ha sänt, så hade jag valt mellan Måns Zelmerlöw (Cara Mia) eller kanske The Attic som inte ens kom med till finalen i den Svenska uttagningen.

Kanske berodde det på Thereses röst som inte riktigt matchade The Attics feta syntar och det blir lite "tuggummi pop" av det hela? Varje gång jag hör Theres röst så tänker jag alltid på karramell pop! Inget illa menat med det, hon har bara gjort bra ifrån sig tycker jag. Jag undrar vad som skulle hända om man exempelvis mixade The Attic med Aretha Franklin! Nog om det nu... Jag tycker iallfall att deras bidrag hade riktigt bra med energi och det mesta som en låt ska ha.

Relaterade länkar
Allt om melodifestivalen - (SVT)
Melodifestivalen 2007 - The Ark
HARD ROCK HALLELUJAH
Melodifestival...

Etiketter: ,