måndag 5 april 2010

Bättre säkerhet mot pirater i Somalia


Radarstyrd Gatling gun

Hur kan man stoppa piraterna?
Jag läste idag att ett nytt oljefartyg kapats av Somaliska pirater och där lasten är värd runt en miljard kronor! Jag undrar hur tusan man kan skicka ut en tanker med så dyrbar last utan någon säkerhet. Överallt annars så eskorteras ju alla värdetransporter av säkerhetsvakter.

Ta det säkra före det osäkra
Hur svårt kan det vara att montera tex en radarstyrd Gatling Gun på alla större fartyg som konstant fraktar laster med enorma värden? Det måste ju vara billigare och effektivare om varje lastfartyg hade en automat kanon på skeppet som kunde styras trådlöst via sattelit, eller någon utbildad FN polis eller militär på båten.Global sattelitövervakning av FN
Sen tycker jag det vore på tiden att man skickade upp övervakningsatteliter som FN hade hand om just för att övervaka känsliga ställen i världen sånt som inte enskilda länder skulle kunna göra i risk för spionage. Det skulle vi alla ha nytta av. Kanske skulle det vara en idé att placera ut Tomahawkmissiler i varje land som kunde styras endast av FN.


HMS Carlskrona på plats i Somalia

Global Federation
Tänk om världen någon gång kunde satsa mer på att bli en global federation där alla länder satsade mer på global stablitet än att länder satsade stora summor på egna försvarsmakter.

Relaterade länkar

Etiketter: , ,