onsdag 30 augusti 2006

Snart är det val

Idag satt jag och kikade på partiledarutfrågningen i SVT. Det var det vänsterpartiets ledare Lars Ohly:s tur att svara på frågor. Jag måste säga att jag fick ett riktigt bra intryck av Ohly trots jag står på den borgliga sidan politikst. Lars verkar vara en riktigt ärlig politiker fick jag intrycket av som vågade erkänna misstag och hade långsiktiga beslut, vilket jag tycker är viktigt när man sysslar med politik.

Ett starkt näringsliv
Dock så skulle jag aldrig kunna rösta vänster just för de hela tiden försöker lösa alla problem med höjda skatter, dvs mer offentlig sektor. Jag tycker att privata näringlivet är det viktigaste för ett lands välfärd i första hand, även om offentlig sekor är viktig med, men det gäller att prioritera i rätt ordning. Satsar man på ett starkt näringliv i första hand, så ger det en stark offentlig sektor i andra hand, inte tvärt om! Vänsterblocket gör absolut ingenting för att underlätta för Svenskt näringsliv, det enda de kommer med är höjda skatter!

När man lyssnar på Lars Olhy så ville han exempelvis höja skatterna ytterligare om de fick möjligheten för att få in mer folk i offentlig sektor, tex fler lärare och fler sjuksköterskor osv. Det låter ju naturligtvis bra att barnen får bättre undervisning och sjukvården mer folk osv. Men måste det alltid ske i offentlig verksamhet? Det finns ju alternativ som kan avlasta skattebetalarna.

Problematiken är bara att vi redan har väldens högsta skatter och en arbetslöshet runt 8% och företagen är väldigt hårt belasteade av skatter och avgifter på alla vis. Sverige är mitt i en högkonjunktur men ändå så vågar inte företag anställa särkilt mycke folk, vilket de borde göra nu. Tänk då vad som händer i en lågkonjunktur som förr eller senare kommer, när företagen måste skära ner igen med allt vad det innebär, med bibehållet skattetryck! Det är något som vänstern inte verkar tänka på! Då får vi igen massor av nya arbetslösa som inte kan betala skatt utan måste leva på skatt och inga nya jobb skapas i samma utsträckning som nya arbetslösa tillkommer. Då kan man inte komma och säga, nu höjer vi skatten igen...

Höjda skatter leder till urholkning och fattigdom
Låt oss säga att vi skulle höja skatterna ytterligare för att finansiera ända upp till 8% nya jobb i offentlig sektor. Vi skulle ha full sysselsättning med andra ord. Istället för att folk går arbetslösa och går på olika former av bidrag så får de jobba för pengarna i offentlig sektor istället.

Det stora problemet är bara att privata sektorn inte tål fler skattehöjningar och redan inte anställer. Vad händer sedan när det kommer en lågkunjunktur? Låt oss ta ett exempel med ett företag som Ericsson som har 56.000 anställda i Sverige, i en lågkunjunktur så blir det direkt massuppsägningar och massor av nya arbetslösa.

Ericsson blev tvugna att under 90-talet göra sig av med cirka 25.000 personer i Sverige. Tänk hur mycke det påverkade folks vardag och sedan försöka få in dem i nya jobb samt vilka skatteintäcker som gick bort! Familjer tvingas flytta och vissa orter näst intill stagnerar. Och då pratar vi bara om ett företag!

Och de är den privata sektorn som i första hand finansierar den offentliga sektorn, det blir ytterligare nya arbetslösa som måste leva på bidrag och färre skatte inkomster från den stora grupp som nyligen betalat skatt som nu blir beroende av skattepenar. Ska vi då ytterligare höja skatten för att få in de i offentlig sektor kanske?

Höja löner utan höja skatt?
Och de som redan nu jobbar i offentlig sektor ropar om att de vill ha höjda löner, särskilt under betalda kvinnor som ofta är drabbade! Då måste vi höja skatterna ytterligare och då pratar vi inte om några små höjningar, utan jättestora! Det i sin tur leder till att ännu fler företag troligtvis tvingas skärna ner eller tom lägga ner verksamheten i Sverige på grund av för höga skatter, och åter rasar riktiga skatte intäcker och fler måste leva på skatt än betala skatt. Håller man på så här så finns det till slut inga företag att ta ut skatt av och till slut blir det en kollaps och det blir massuppsägningar i offentliga sekorn med, eftersom det inte finns skatte intäckter tillräckligt!

Där har förståss Sossarna sina lösningar med statliga företag som har sin poäng, men som kan ifrågasättas. Valfriheten och konkurransen sätts ju på spel istället. Vi såg hur det var med Telia förr i tiden. Det finns alltid för och nackdelar med allt. Jag har inte något emot statliga företag så länge det finns privata alternativ som kan konkurrera. Då är det bra spelregler.

Sverige måste börja satsa på privata sektorn och låta den växa i första hand och bli starkare än att urholkas med ännu fler och högre skatter! Många offentliga jobb går att konvertera till privata. Ju mindre skattetryck vi har, ju mer kan företagen investera i sig själva och anställa, så fler kan få jobb och kan betala skatt. Det borde ju vara den riktga och klokaste vägen ur alla konjunktur lägen.

Ställ krav på privata företag
Däremot borde politikerna införa krav eller någon form av inspektörer som mer eller mindre tvingar företag i den privata sektorn att anställa folk i förhållande till skattesänkningarna så inte skatter som sänks endast hammnar i företagens vinstkassa. Där har borgliga sidan en del saker att ta tag i tycker jag. Det vore ju katastrof att sänka skatterna och företagen inte anställer ändå, då är det ju rätt meningslöst med skattesänkningar och inte särskilt trovärdigt för den borgliga politiken. I sverige finns det ju fackföreningar för allt, så det borde finnas ett organ som kontrollerar företagens inkomster och vilka utrymmen de borde ha att anställa om skatter sänks på det vis som är tänkt för att företag ska anställa.

Pengar växter inte på träd
Har man ett starkt näringliv så får Sverige in skattepengar som i andra hand kan satsas i offentlig sektor. Sossar och vänsterpartister verkar tro att pengar växer på träd tydligen och förstår inte att de stora pengarna i samhället skapas i Industrin och privata företag. Dom gör absolut inget för att underlätta för näringslivet! Jag undrar hur stor del av svartjobben som skulle minska i vissa sektorer om skatterna sänktes! Fler skulle ha råd att betala skatt än att hålla på och fiffla på alla sätt och vis.

Vad händer den dagen Ericsson lägger ner i Sverige? Ericsson stor för en stor del av Sveriges BNP och tänk sedan på alla underleverantörer till företaget som måste skära ner.

Hur ofta hör man på nyheterna att ett företag i Ericssons storlek tänker etablera huvudkontor eller fabriker i Sverige och anställa cirka 10.000 personer eller fler? Det är inget man hör ofta på nyheterna kontra hur ofta företag skär ner eller flyttar utomlands! Sverige är inte precis det land företag tittar på när det gäller att etablera nya företag.

Sverige hade ett unikt läge i slutet på 90-talet då IT-vågen drog igång, hade vi sänkt skatter så hade fler och större företag kunnat etablera sig här, men i alla högkonjunkturer i Sverige så har företagen mer eller mindre bara klarat sig och inte kunnat investera speciellt mycke. Företagen börjar flytta utomlands istället, och det är en trend som inte bara gäller Sverige utan hela Europa, så vad gör vänster regeringar för att rädda företagen och ekonomin? Total ignorans bara!

På bibelns tid
Jag tycker det är skrämmande att höra vänstern som hela tiden säger vi måste tänka på de svaga och akut höja skatter för att sysselsätta dem. Om man går tillbaka ända till Bibelns tid, så sa Jesus en dag: "Om du ser en fattig, så ge honom inte en fisk, utan lär honom fiska!" Det betyder att folk måste lära sig stå på egna ben, än att bli matade med bidrag och gåvor från andra hela tiden! Den principen måste gälla även nu. Nu menar jag inte att man ska ta bort bidragen för det, utan att folk måste satsa i rätt ända så även politiker.

Ta lära av Soviet
Om vi alla skulle göra som Lars Ohly sa så skulle vi alla bli fattiga i slutändan.
Se hur det gick för Sovietunionen, när ett system rasar, så drabbas alla!
Ta lära av detta, Sverige kommer hamna i samma situation med vänsterpolitiken, iallafall om företagen inte får några förutsättningar att växa! Nu måste jag tillägga att bara för det sket sig i Soviet, så betyder det inte att de automatiskt kommer skita sig här, så länge det finns ett privat näringsliv och ingen korruption så brukar det fungera.

Etik och moral
Etik och moral är en viktig del och det gäller var och en att ta ansvar och göra vad som är rätt. En sak som jag reagerade på var när Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund fick frågan om han tyckte det var okej att bära minkpäls, så svarade han JA! Det tycker jag inte var särskilt etiskt för att vara Kristdemokrat, vilket sänkte mitt förtroende en aning. Djurens rätt till liv verkar inte ha så hög prioritet tydligen. Djur är inget som är till för människors skönhet, vi klarar oss gott och väl utan minkpälsar.

Mitt val
Jag skulle kunna fortsätta i all oändlighet i dessa ämnen! Själv ser jag mig som Social-Moderat, vilket med andra ord jag tror kallas Folkpartist om jag förstått allt rätt, men min röst hamnar nog på Kristdemokraterna eller Moderaterna i riksdagsvalet, jag får nog singla slant om detta! Fast i alla tester jag gjort senaste tiden så har jag blivit folkpartist, vilket förvånat mig! Jag har aldrig röstat på Folkpartiet tidigare. Hade Carl Bildt varit ledare för Moderaterna hade mitt val varit självklart. Carl tycker jag har varit en av Sveriges främsta ledare på länge!

Carl Bildt förebild för borgarna
Tyvärr så fick Carl Bildt ett jäkligt knepigt läge att börja regera i efter Sossarnas misshandel av Sveriges ekonomi på 80-talet. Det fanns inte så mycke att göra politik av mer än att försöka rädda Sverige ur en djup kris. Regeringen Ingvar Carlsson fick ju avgå två gånger innan de gav upp helt 1989 vilket ledde till alla dessa åtstramningar i början på 90-talet som borgarna fick ta över, vi höll ju nästan på att hamna i det läge som Soviet rasade i. Sverige var ju verkligen i ett fritt fall, företagen tvingades skära ner och statdsskulden hade skjutit i höjden, allt detta redan innan borgliga blocket fick ta över! Men det var tur att borgarna drog åt, för vem vet vad Sossarna hade gjort om de hade fått fortsätta? Höjt skatterna och låtit allt rasa ytterligare? De vågar ju knappast skära i något de själva skapat och verkar inte se allvaret i det hela. Och det är precis detta fenomen jag beskrivit ovan vad som händer när ett land har för stor offentlig sektor i förhållande till den privata sektorn. Det bär sig inte och alla drabbas!

Efter alla dessa åtstramningar som gjordes under 90-talet, gjorde till slut att landet kom på fötter efter flera års kamp för att stoppa det ekonomiska raset och vända på skutan, så fick Sossarna ta över precis när det började reda upp sig, sen stagnerade utveckligen igen trots IT-vågen. Typiskt Sossarna att inte ta vara på tillfällen! Istället har de bara avvaktat och hållt i offentliga finanserna och börjat mjölka ur de företag som klarat sig. Varför denna envishet att hålla fast vid denna politik?

Sveriges framgång och fall
Jag vill tacka Sossarna för mycke det gjort för Sverige, spolar man tillbaka bandet till början på 1900-talet så förtår man givetvis varför Sossarna hade en viktig roll för att utjämna klasskillnaderna och det är tack vare Sossarna vi fått en stor medleklass i Sverige.

Efterkrigstiden
Jag tror Sveriges ekonomiska framgång beror mycke på att vi klarade oss ur 2:a världskriget. Europa låg i ruiner och när det var dags för Europa att bygga upp sina städer så fanns inte hela företag eller ett fungerande samhälle ute i Europa. Det fanns inte hela företag där all kompetens fanns, många arbetare dog i kriget och Svenska företag fick ordrar i överflöd för här fungerade allt. Det var på så vis vi fick se skörden av det glada 60-talet när Sverige skrek efter arbetskraft för vi inte ens kunde ta alla ordrar. Och det var nog då som Sossarna satsade på alla dessa kommunala verksamheter, miljonprogram och alla dessa offentliga byggen av förorter för att möta efterfrågan på bostäder och allt i den otroliga högkonjunktur som skapades.

Oljekrisen
Sen kom 70-talet och oljekrisen som var blev slutet för västvärldens ekonomiska framgång. Men Sverige hade nog förlitat sig på vår framgång för mycket och blivit blinda och folk levde över sina tillgångar. Europa hade kommit på fötter igen och hade lägre skattetryck än Sverige och gick om igen konkurrensmässigt. Detta märkte nog inte vanliga Svensson eller politiker och sen kom 80-talet, Sverige fortsatte i samma banor som på 60-talet med offentlig sektor, men förtagen hade inte alls samma orderstatus som i tidigare! Ekonomin sinade sakta men säkert och Sverige hade tagit stora lån för att bygga upp Sverige. Läs mer om oljekrisen här

http://sv.wikipedia.org/wiki/Oljekrisen_1973

Svunnen tid
Vi lever inte på 60-talet längre då Sverige hade klarat sig ur 2:a världskriget och det fanns ekonomisk utrymme för Sverige att expanera med offentlig sektor. Men det verkar som Sossarna lever kvar i dessa tankar än idag, vi lever i en helt annan tid med helt andra förutsättningar nu. Världen är en marknadseknomi! Vi måste anpassa oss till en viss del! men ibland undrar man om Sossar vet att det finns en annan värld utanför Sverige där helt andra villkor regerar.

IT och Ekorrar
Miljöfrågorna och sänkt arbetstid tycker jag är viktiga ämnen som vänstern har, vilket jag tycker borgarna borde lägga mer vikt på! Vi kan inte ha 8-timmars arbets dag i all oändlighet, särskilt när tekniken börjar konkurrera med människan. Befolkningen ökar och jobben minskar, samt miljön tar stryk. Det skulle ge bättre folkhälsa samt vi skulle ha mer tid för våra anhöriga, vi kan inte jobba bort hela livet! Vi måste hinna leva och njuta med än att slita ut oss, bara för att tjäna pengar! Men tyvärr tror jag mänskligheten har fastnat i det ekonomiska ekorrhjulet och det kommer ta lång tid att bryta detta mönster om det ens är möjligt! Tack och lov för IT-samhället växt fram som skapar helt nya möjligheter miljömässigt och tidsmässigt!

En sak som jag tycker vore intressant i val, är att om väljarna fick kryssa i de viktigaste valfrågorna, så fick politikerna rätta sig efter väljarnas intressen oavsett vilket parti som vann, än att väljarna får anpassa sig efter politikerna. Så slapp vi kanske alla dessa partier.


Mitt resultat i Aftonbladets test


Mitt resultlat i Sydsvenskans test


Mitt resultlat i DN:s test


Mitt resultlat i SVT:s test

Som man kan se av resultatet så är min politiska tillhörighet spridd inom det borgeliga blocket.
Det finns många frågor som är bra i alla partier men man håller aldrig med om allt, inte ens i sina egna favoritpartier.

En bra länk
http://www.maktskifte06.se

Etiketter: