torsdag 7 september 2006

Folkpartiet & Media

Jahopp, ännu en skandal precis innan valet, nu är det folkpartiet som står på tur. Vilken skandal i raden är detta av tidigare skandaler?

Media piskar upp stämmningen
Jag tycker inte detta är så farligt igentligen, men det är tragiskt med politker som inte kan hålla sig till de etiska och moraliska reglerna. Varför man helt plötsligt i media börjar kräva Lars Leijonborgs avgång tycker jag är helt befängt och överdrivet, bara för att en medarbetare gjort fel. Det var inte Lars som begick data-intrånget, även om han nu kanske känt till detta en tid och inte tillrättavisat personen tidigare, vilket han borde gjort. Att känna till en sådan sak utan att agera är en synd, och man undrar hur det skulle bli i ett större sammanhang om Lars var tvungen att ta ett beslut. Det är ju där principen ligger. Jag tycker Lars ska få en andra chans, för då vet han att det aldrig skulle gå att tiga om liknande inträffade igen, och hur vet man om nästa kandidat skulle gjort annorlunda? Inte brukar andra chefer avgå bara för att medarbetare gör fel, det gäller i alla företag eller föreningar. Nu visade det sig ju även att en person på Expressen utnyttjat dessa id:n. Ska Expressens VD avgå för detta isåfall? Nej! Det är faktiskt Sossarna själva som delvis slarvat med säkerheten, men det ger ingen rätt att utnyttja detta deras slarv och göra intrång. Alla får nog ta lära av detta.

Överdriver media?
Jag tycker det är tråkigt att media alltid ska "housa" upp vissa saker och göra det till jätteskandaler och likna detta med watergate, snacka om media vill skapa sina egna rubriker och ämnen så de har något att skriva om. Nästan patetiskt.

Oavgjort 1 - 1
För någon vecka sedan var det Moderaterna och lintotteaffären, innan dess var det Kristdemokraterna som var i hetluften och för något halvår sedan attackerade Sossarna Fredrik Reinfeldt via bloggar... Ingte krävdes det någon av dessa partiledares avgång då. Sossarna borde verkligen vara tysta och inte hugga tillbaka så mycket. De är lika kolsupare allihop, och sånt här verkar tyvärr inte vara utrensat ur alla partier, det är nog mest en tidsfråga innan det händer igen. Det skulle inte förvåna mig det minsta om Sossarna sitter på andra skandaler som inte blossat upp än, letar man tillräckligt så finns det alltid något, var man än gräver i alla partier.

Socialdemokraternas skandaler
Sossarna har en rad skandaler på sitt samvete långt värre än detta, inte fick någon ledare avgå för detta. Några exempel
  • Ebbe Carlsson-affären- Länk
  • Tobleroneaffären - Mona Sahlin
  • Mejlskandalen mot Fredrik Reinfeldt - Länk
  • Laila Freivalds klumpiga hantering av Tsunamikatastrofen
  • Laila Freivalds köp av bostadsrätt
  • Laila Freivalds nedstägning av Sverigedemokraternas hemsida (något bra, men ändå..)
  • Anna Sjödin - Bråket vid Crazy Horse

  • (Sveriges stadsskuld på över 600 miljarder i slutet på 80-talet), resulterade förvisso att Ingvar Carlsson avgick och utlöste nyval, där Carl Bildt fick ta över 1991.

Historik om de olika föreliggande faktorerna till krisen
Pajkastning åt höger och vänster
Just nu så försöker ju Sossarna blåsa upp det hela för att det Borgliga blocket ska tappa röster i hopp om att de ska känna sorg för stackars sossarna som råkat ut för spionage! Fokusera på politiken istället och vinn röster på politiken än smutskatning, det är politken folk bryr sig om i slutändan. Pajkastning vinner ingen på, det är bara förödande för väljarna.

Dålig datasäkerhet
Man kan undra hur det kan komma sig att Sossarna inte bytt lösenord på sitt Interna nätverk ända sedan 1999 som framkommit i media, och hur många som under den tiden kan ha hunnit ta sig in i deras nätverk, eller där information förts vidare från Sossarnas nätverk till andra?

Det som jag reagerar mest på är att media ställer frågor som att Lars Leijonborg ska av gå. Ingen av de tidigare ledde till någon avgång för de andra partiledanra. Återigen, det var inte han personligen som gjorde detta och det finns garanterat fler liknande fall i alla partier som inte kommit upp till ytan, och jag tror att alla partiledare i detta nu ger väldigt starka order till sina undersåtar att inget liknande får komma ut under några som helst omständiheter just nu så nära valet.

Om media började granska alla partiers säkerhet och luska mer i detta skulle det med all sannorlikhet komma fram fler frågetecken, och vilka policys som finns i de olika partierna.

Lars Leijonborg är duktig
Och om Lars Leijonborg ska avgå, vem ska då ta över Folkpartiet? Marit Paulsen blir väl det givna valet! En sån här sak har nog de flesta översyn med och förståelse för att det inte hjälper ett dugg om Lars avgår. Gjort är gjort och det är bara se till att det aldrig händer igen, och de politiska partierna måste ta i med hårdhanskarna i sina egna organisationer runt dessa problem. Igentligen borde någon form av test / prov finnas för alla som vill pyssla med politik.

Jag tycker media ska lägga ner allt detta skandal skriveri och åter igen fokusera på politiken och sakfrågorna, för väljarnas bästa, skandaler kan de ta upp kort och sen lägga åt sidan eller fokusera på i efterhand, väljarna vill läsa om politik och sakfrågorna än att älta skandaler. Det är vi rätt trötta på redan sen tidigare, detta är bara en i mängden och inte värre än någon av de tidigare.

Jag vill tillägga att jag själv inte är Folkpartist, även om jag skrivit i min blogg tidigare att folkpartiet är det parti jag hammnat närmast i de senaste valtesterna i olika media. Min röst dinglar mellan Moderaterna eller Kristdemokraterna i riksdasvalet. Oavsett om fler skandaler skulle inträffa där. Jag fokuserar på helheten och politiken. Däremot skulle jag tycka att Marit Paulsen skulle vara en utmärkt ledare för Folkpartiet, oavsett denna skandal. Det behövs fler kvinnliga ledare i detta land så det vore utmärkt, men kanske inte just nu.

Lysande insats
Efter att ha kikat på SVT:s partiledarutfrågning så tycker jag Lars är en galant poltiker och förebild. Och det är väl Folkpartiet som kommer se till att rensa i partiet och lyfta moralen högre än någonsin efter detta, med tanke på att de kommer ha kniven på strupen och trovärdigheten satt på spel en tid framöver. Det är precis som efter ett terrordåd, det är efter ett dåd som säkerheten är som högst om man nu kan göra den liknelsen.

Se Lars i partiledarutfrågningen i SVT.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=50566&lid=puff_653927&lpos=lasMer

Etiketter: ,

1 Comments:

Blogger Maria said...

Hej!

Halkade in på din blogg och kunde inte sluta läsa. Roligt att läsa allt du skriver om politiken. Just nu sitter jag i en rävsax och vet inte vilket parti jag ska rösta på, men det löser sig nog innan nästa söndag;o).

Jag kommer att fortsätta förlja din blogg.

//Maria

5:14 em  

Skicka en kommentar

<< Home